
Ask the CFI

How Should I Log my Flight Time as a Safety Pilot? 

It is not uncommon to be asked to be a safety pilot by a friend who needs to practice flying 
instrument approaches in simulated instrument conditions for the purpose of maintaining  
instrument currency and/or proficiency. Many pilots assume that both pilots can log pilot-in-
command (PIC) time for this type of flight, but that is not always the case. There are multiple 
Federal Aviation Administration (FAA) regulations that pertain to this activity that must be 
carefully considered in order to determine how to log your flight time correctly. 


When is a safety pilot required? 
A safety pilot (SP) is a second flight crewmember required by 14 CFR §91.109(c)(1) only when 
the pilot flying (PF) is flying under simulated instrument conditions. This is one of the rare 
situations in general aviation flying, other than flight training, that requires two pilots. 


Who can be a safety pilot? 
The minimum qualifications to perform the duties of a safety pilot are a private, commercial or 
ATP certificate in the same category and class as the aircraft being flown, and a current  
medical as required by 14 CFR §61.3(c). A December 22, 2022 rule change1 also allows pilots 
who operate under BasicMed to serve as a safety pilot when not acting as pilot-in-command. 
There are no other requirements, not even a current flight review.2, 3


How to log your time as a safety pilot 
Assuming you meet the above requirements to act as a safety pilot, you need to figure out how 
you will log your flight time for the simulated instrument portion of the flight. You have two 
options; Pilot-in-command (PIC) or second-in-command (SIC), and which one you use 
depends who will be acting as the pilot-in-command.


As a reminder, here is a list of all the qualifications required for a pilot to act as pilot-in-
command:


1. Hold a pilot certificate and be rated for the category and class of aircraft being 
flown, 14 CFR §61.3.


2. Possess a type rating for the aircraft (if required by 14 CFR §61.31).

3. Have received the required training and logbook endorsements for complex, high 

performance, tailwheel or pressurized aircraft, if any of those apply to the aircraft 
being flown, (14 CFR §61.31).


4. Hold at least a third class medical certificate, per 14 CFR §61.23(a)(3)(iii).

5. Meet the requirements for a flight review within the preceding 24 calendar months 

as required by 14 CFR §61.56(c).

6. To carry passengers, the pilot must have performed 3 takeoffs and landings within 

the preceding 90 days, per 14 CFR §61.57(a)(1).


Only one flight crewmember can act as pilot-in-command at a time and in the airline world that 
is always the captain, but in the GA environment it could be either pilot. If both pilots meet the 
minimum qualifications to act as pilot-in-command, prior to the flight you must discuss and 
agree on who will be acting as pilot-in-command. Of course, if neither pilot is qualified to act as 
pilot-in-command then the flight must be cancelled.


Only the simulated instrument portion of the flight requires two pilots and is therefore the only 
period for which both pilots could potentially log PIC time. The pilot flying (PF) is able to log the 
entire flight as PIC as the sole manipulator of the controls under §61.51(e)(1)(i), as long as they 
hold a sport, recreational, private, commercial or ATP certificate with the appropriate category 
and class rating. If the PF is also acting as the pilot-in-command for the entire flight, then the 
safety pilot (SP) can only log SIC time under 14 CFR §61.51(f)(2). If the SP will be acting as the 
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pilot-in-command for the simulated instrument portion of the flight, they can log that time as 
PIC under § 61.51(e)(1)(iii).


For a better understanding of these complicated regulations let’s take a look at some possible 
scenarios. 


Scenario 1

The pilot of a Mooney M20J wants to fly some instrument approaches under simulated 
instrument conditions and has asked you to be her safety pilot. She has a current 
medical and flight review, as well as a complex rating, and is therefore legal to act as 
pilot-in-command. You are a private pilot with a current 3rd class medical and you 
recently completed a flight review, but you don’t have a complex endorsement. In this 
case you can act as a safety pilot while the flying pilot is under the hood, but you must 
log the time as SIC.


Scenario 2

A friend asks you to be his safety pilot while he practices approaches in simulated 
instrument conditions in his Piper Seminole. You hold a Private Pilot certificate and are 
rated to fly single engine airplanes (ASEL). Because you do not hold a multi-engine 
rating you are not eligible to act as a safety pilot for this flight.


Scenario 3

You need to fly three approaches and a hold under simulated instrument conditions to 
maintain your instrument currency in a Cessna 172 you rent from a local flight school. 
You hold a private pilot certificate but your flight review and medical both expired last 
month. You ask a pilot friend who is current and qualified to act as pilot-in-command to 
be your safety pilot. You are eligible to log the entire flight as PIC as the sole 
manipulator of the controls. Although your safety pilot will be acting as pilot-in-
command for the entire flight, they can only log PIC time for the instrument portion of 
the flight and nothing for the remaining time.


Scenario 4

You plan to fly to lunch with a friend in her Cirrus SR20 and she asks you to be her 
safety pilot while she practices under the hood for a portion of the flight. You are a 
private pilot with a current medical but you haven’t flown in a few years and your flight 
review recently expired. In this example you are eligible to be her safety pilot but not to 
act as pilot-in-command, so you can only log the simulated instrument portion of the 
flight as SIC. On the way back from lunch your friend (who is not a CFI) asks you if you 
would like to fly the airplane. You enthusiastically accept her offer and fly for an hour. 
You can log this hour as PIC because you are a licensed pilot in the same category and 
class, and the sole manipulator of the controls. However, your friend cannot log any 
time during the period you have the controls because she is not an authorized instructor 
and even though she is acting as pilot-in-command while you fly, the operation does 
not require two pilots, so only one of you can log the time. 


Scenario 5

It’s a great day to get some actual instrument time but you feel your instrument flying 
skills are a bit rusty, so you ask a highly experienced instrument-rated pilot to go with 
you. You both are qualified to act as pilot-in-command but you will be the pilot flying for 
the entire flight. FAA regulations do not require two pilots for this operation and 
therefore your friend is not acting as a safety pilot. Only one of you can log the flight as 
PIC and the other pilot can log nothing4. You could log the time as PIC and actual 
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instrument as the sole manipulator of the controls, or your friend can log the time as 
PIC if prior to the flight you agreed they would be acting as pilot-in-command.


Performing the duties of a safety pilot is a great way to build time and gain experience but it is 
important to log the flight time correctly, especially if you are building hours towards a career 
as a pilot. I hope this provides some clarity to a confusing area of the FAA regulations. 


Beth Rehm, CFII

April 2023


References and additional information 
In addition to numerous FAA regulations, the following legal interpretations were also consulted 
for this article. 


1. See the Federal Register for the details of the Final Rule entitled “Medical Certification 
Standards for Commercial Balloon Operations” published 11/22/22.


2. According to the FAA legal interpretation issued to Rizner in 1991, a safety pilot is not 
required to have a complex or high performance endorsement. 


3. The FAA legal interpretation issued to Beaty in 2013 states that a safety pilot is not required 
to have an instrument rating or be instrument current. Even though a safety pilot may log 
SIC time, they are not acting as second-in-command when the aircraft does not require two 
pilots.


4. In their response to Walker dated 2011, the FAA clarifies which pilots may log PIC time 
while flying in IMC. A pilot need not hold an instrument rating to log PIC or actual 
instrument time while operating in IMC. However, for the flight to be legal another pilot is 
required who does possess an instrument rating and is instrument current (and meets all 
the other requirements to act as pilot-in-command). If the first pilot is logging PIC time as 
the sole manipulator of the controls under §61.51(e)(1)(i), the second pilot may not log the 
time as PIC even though they are acting as pilot-in-command. 


5. According to a legal interpretation issued to Gebhart in 2009, a person acting as a safety 
pilot for the simulated instrument portion of a cross-county flight may not log cross-country 
flight time because they are not a required flight crewmember for the entire flight.   


6. The safety pilot is not required to pay a pro-rata share of the cost of the flight, and not 
doing so is not a violation of 14 CFR §61.113, according to the FAA’s response to 
Roberts in 2012.


https://www.federalregister.gov/documents/2022/11/22/2022-25288/medical-certification-standards-for-commercial-balloon-operations
https://www.federalregister.gov/documents/2022/11/22/2022-25288/medical-certification-standards-for-commercial-balloon-operations
https://www.faa.gov/about/office_org/headquarters_offices/agc/practice_areas/regulations/interpretations/Data/interps/1991/Rizner_1991_Legal_Interpretation.pdf
https://www.faa.gov/about/office_org/headquarters_offices/agc/practice_areas/regulations/interpretations/Data/interps/2013/Beaty_2013_Legal_Interpretation.pdf
https://www.faa.gov/about/office_org/headquarters_offices/agc/practice_areas/regulations/interpretations/Data/interps/2011/Walker_2011_Legal_Interpretation.pdf
https://www.faa.gov/about/office_org/headquarters_offices/agc/practice_areas/regulations/interpretations/Data/interps/2009/Gebhart_2009_Legal_Interpretation.pdf
https://www.faa.gov/about/office_org/headquarters_offices/agc/practice_areas/regulations/interpretations/Data/interps/2012/Roberts,_Andrew_2012_Legal_Interpretation.pdf
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SAFETY PILOT CHECKLIST 

A safety pilot is required to operate in simulated instrument conditions per 14 CFR 
§91.109(c)(1). 

Can you act as a safety pilot on this flight? 
If you can answer yes to the following three questions you are eligible to act as a 
safety pilot. 

🔲   Do you hold an FAA Private, Commercial or ATP certificate?  

🔲   Are you rated in the same category and class as the aircraft to be flown? 

🔲   Do you hold a current FAA medical certificate (first, second or third class) per 
14 CFR §61.3(c) or are you operating under 14 CFR Part 68 “BasicMed”?  

Can you log PIC time? 
If you can answer yes to all of the following questions you may log the simulated 
instrument portion of the flight as PIC time, per 14 CFR §61.51(e)(1)(iii). 

🔲   Do you hold a current FAA medical certificate (first, second or third class) per 
14 CFR §61.3(c)? 

🔲   Do you have a current flight review? 

🔲   Do you have the required ratings and endorsements to fly the aircraft being 
used today (type rating, complex, high performance, tailwheel, pressurized, etc.), 
per 14 CFR §61.31? 

🔲   Are you willing to accept the responsibilities of acting as pilot-in-command as 
described in 14 CFR §91.3(a)? 

🔲   Has the flying pilot agreed that you will be acting as pilot-in-command during 
the time they will be flying under simulated instrument conditions? 

If you answered “no” to any of the above questions you must log the time as 
second-in-command (SIC) under 14 CFR §61.51(f)(2). 


